Tulburari de comportament si psihologice asociate cu dezvoltarea si orientarea sexuala
Tulburare de maturitate sexuala
- Descriere capitol:
- Includeri Capitol: tulburari ale dezvoltarii psihologice
- Excluderi Capitol: simptomele, semnele si determinarile anormale clinice si de laborator, neclasificate altundeva (R00-R99)
- Bloc: Tulburari de personalitate si de comportament la adulti (F60-F69)
- Descriere Bloc: Acest bloc include o varietate de afectiuni si tipare de comportament semnificative clinic ce tind sa fie persistente si apar ca expresia stilului de viata al individului si modului de a stabili raporturi cu el insusi sau ea insasi si cu altii. Unele din aceste afectiuni si tipare de comportament apar timpuriu in cursul dezvoltarii individuale, ca rezultat atat al factorilor constitutionali cat si al experientei sociale, in timp ce altele se dobandesc mai tarziu in cursul vietii. Tulburarile de personalitate specifice (F60.-), alte tulburari de personalitate si mixte (F61.-), si schimbarile de personalitate durabile (F62.-) sunt tipare de comportament durabile si adanc inradacinate, manifestandu-se ca raspunsuri inflexibile la un larg evantai de situatii sociale si personale. Ele reprezinta deviatii semnificative sau extreme de la modul in care individul obisnuit dintr-o cultura data percepe, gandeste, simte si, mai ales, are legatura cu altii. Asemenea tipare de comportament tind sa fie stabile si cuprind multiple domenii ale comportamentului si functionarii psihologice. Ele sunt in mod frecvent, dar nu intotdeauna, asociate cu diferite grade de suferinta subiectiva si probleme de performanta sociala.
- Includeri Bloc:
- Excluderi Bloc:
- Categorie: Tulburari de comportament si psihologice asociate cu dezvoltarea si orientarea sexuala
- Descriere Categorie: Orientarea sexuala prin ea insasi nu urmeaza sa fie considerata ca o tulburare
- Includeri Categorie:
- Excluderi Categorie:
- Subcategorie: Tulburare de maturitate sexuala
- Descriere Subcategorie: Pacientul sufera de incertitudine privind identitatea sau orientarea lui/ei sexuala, provocandu-i anxietate sau depresie. Aceasta se produce de cele mai multe ori la adolescentii care nu sunt siguri daca sunt homosexuali, heterosexuali sau bisexuali in orientarea lor sau la indivizii care, dupa o perioada de orientare sexuala aparent stabila (deseori intr-o relatie de lunga durata), descopera ca orientarea lor sexuala se schimba.
- Includeri Subcategorie:
- Excluderi Subcategorie:
- Simbol:
Anteriorul COD
Tulburari de preferinta sexuala
Urmatorul COD
Tulburari de comportament si psihologice asociate cu dezvoltarea si orientarea sexuala